top of page
Writer's pictureThe Event Boutique

Cutia de Dar pentru Miri


Cum ar trebui să se abordeze conținutul cutiei de dar de la nuntă? Unde se plasează cutia de dar în sală? Cum se pun la dispoziție plicurile de dar pentru invitați? Subiectul banilor e întotdeauna unul delicat. Care sunt soluțiile cele mai elegante pentru a evita situațiile penibile? Cutia de Dar pentru miri se umple până la sfârșitul nunții cu plicuri pline cu cadouri care să le facă mirilor începutul vieții împreună mai ușor. Pentru a vă organiza din timp și a fi pregătiți cu plățile pentru nuntă puteți citi mai multe despre stabilirea bugetului și împărțirea lui pe categorii și plățile pentru furnizori din articolele special destinate acestor subiecte. Cutia de dar poate fi una clasică sau poate avea o formă mai excentrică, după tema nunții și personalitatea voastră. Ea va fi plasată în vecinătatea mirilor sau a familiei lor apropiate, dar fără a fi în prim-plan, centrul prezidiului sau a ieși în evidență. Încercați să fiți subtili, pentru că vreți să transmiteți participanților ideea că au fost invitați pentru a sărbători alături de voi și nu că vă așteptați la cadouri. Nu vă faceți griji dacă cutia nu e vizibilă din toate colțurile sălii, cel mai probabil invitații vă vor oferi plicurile în mână. Iar voi, mai apoi, le veți putea așeza în cutie (pentru a le avea pe toate la îndemână când vine vremea să plătiți suma pentru locație și pentru a nu le căuta prin toată sala după ce toți invitații au plecat acasă).

Plicurile de dar puse la dispoziția invitaților nu sunt o obligație a mirilor, ci o curtoazie din partea lor pentru invitații (mai mult sau mai puțin) uituci. Invitații ar trebui să vină gata pregătiți de acasă cu plicul umplut cu suma-cadou și cu o felicitare frumos formulată cu o urare specială pentru a-și arăta atenția față de cadou (chiar dacă nu e cel mai substanțial) și afecțiunea față de miri. La fel ca și cutia de dar, plicurile goale vor fi plasate la îndemâna invitaților, dar fără a ieși în evidență. Plicurile de dar nu se îndoaie și nu se așează pe masa invitaților. Invitații trebuie să simtă că prezența lor la nuntă e mai prețuită decât cadoul pe care îl aduc cu ei. Ideal plicurile pot fi așezate alături de cutia de dar, pe o masă plasată într-un colț al sălii, cu albumul de amintiri (în care invitații să scrie urări, sfaturi și amintiri pentru miri) câteva pixuri, eventual și cadourile pentru invitați. Această masă poate fi denumită „Masa cu Amintiri” pe afișul de la intrare cu harta sălii și așezarea invitaților la mese. Astfel accentul se pune pe prețuirea urărilor și sfaturilor de la invitați (care e o abordare mai elegantă și mai subtilă) și nu pe darul oferit. Proaspeți căsătoriți, veți număra conținutul plicurilor a doua zi, după ce v-ați odihnit, având lista cu invitații la îndemână. Pe listă se va nota suma primită de la fiecare. Această listă poate fi consultată ca ghid pe viitor, pentru cazurile în care veți participa la rândul vostru la nunți organizate în familia respectivă. Astfel veți ști să oferiți sume apropiate ca valoare (luând în considerare inflația pe parcusul anilor) – nu prea mari pentru a face recipienții să se simtă stânjeniți, dar nici prea mici ca să ajungeți voi înșivă să vă simțiți jenați. În general fiecare invitat încearcă să dăruiască o sumă mai mare decât suma (aproximativă, presupusă) cheltuită de miri pe persoană (bugetul total cheltuit împărțit la numărul de invitați), ca aceștia să reușească să plătească pentru nuntă și să rămână cu o sumă care să îi ajute la început de drum. Dar fiecare oferă după posibilități și generozitate (există cazuri în care invitații oferă mai mult pentru un eveniment mai reușit și o sumă minimă după un eveniment la care nu s-au simțit în largul lor). Cel mai ușor mod de a calcula totalul e să împărțiți bancnotele în lei, euro sau alte monede de schimb, să numărați categoriile și să faceți totalul în aceeași monedă (conform cursului valutar). Apoi trebuie să împărțiți banii pentru plățile finale care trebuie făcute după nuntă (nu doar către furnizori, dar și eventualele datorii). Suma rămasă e profitul pe care veți decide împreună (după atentă considerație) cum să îl cheltuiți: obiecte pentru casă, o vacanță, depozitați într-un cont bancar, sau mici excentricități care altfel nu vi le-ați permite. Voi știți ce e mai bine pentru voi - ideea e să încercați să fiți realiști și responsabili pentru a nu avea regrete pe viitor.

 

În postura de gazde la nunta voastră trebuie să vă gândiți, în primul rând, cum să îi faceți pe invitații voștrii să se simtă bine. Astfel trebuie să abordați problema cutiei de dar și a plicurilor cu atenție și delicatețe. Apoi, ca proaspăt căsătoriți, doriți să fiți responsabli cu împărțirea darului de nuntă, pentru a face alegeri fără regrete. Luați sfaturile din acest articol ca atare, ca pe niște sugestii. Decideți împreună care e soluția cea mai bună pentru voi.


 

Ar putea să vă intereseze și articolele despre Cum se stabilește Bugetul și Plățile către Furnizori


228 views0 comments
bottom of page