top of page
Writer's pictureThe Event Boutique

Cum se alege Paleta Cromatică


Cum se alege paleta cromatică pentru nuntă, botez sau alt eveniment? Care sunt cotrastele cromatice plăcute ochiului? Care sunt categoriile de culori?

Paleta cromatică e unul dintre cele mai importante elemente care determină atmosfera unui eveniment și poate chiar să influențeze starea de spirit a invitaților. Culorile alese dictează alegerile făcute în decor, papetărie, flori, uneori inclusiv locația. Ele oferă întregului eveniment o structură unitară.

Teoria Culorii (pe scurt)

Culorile din spectrul curcubeului sunt: Roșu, Oranj, Galben, Verde, Albastru, Indigo, Violet (ROGVAIV).

Acestea pot fi împărțite în mai multe categorii:

  • Primare/ Secundare/ Terțiare

Culorile Primare: Roșu, Galben, Albastru

Culorile Secundare: Oranj, Verde, Mov (obținute prin combinarea a 2 culori primare)

Culorile Terțiare: Roșu-Oranj, Galben-Oranj, Verde-Galben, Albastru-Verde, Indigo, Violet (obținute prin combinarea unei culori primare cu una secundară apropiate pe roata culorilor)

  • Calde/ Reci

Culorile Calde: Galben, Galben-Oranj, Oranj, Roșu-Oranj, Roșu, Violet

Culorile Reci: Mov, Indigo, Albastru, Albastru-Verde,Verde, Verde-Galben

  • Intense/ Pastelate (Saturate/Nesaturate)

  • Nuanțe Deschise (la culoarea pură se adaugă doferite grade de Alb)

  • Nuanțe Închise (la culoarea pură se adaugă doferite grade de Negru)

  • Tonuri (la culoarea pură se adaugă doferite grade de Gri)

Contraste Cromatice și Palete Armonioase

  • Monocrom – simplu, calm și elegant

  • Analog – necontrastant, plăcut ochilor, liniștitor

  • Complementar – foarte contrastant, pentru a nu fi prea intens una dintre culori ar trebui să fie mai pastelată

  • Complementar Compus – contrast mai puțin intens decât cel complementar

  • Triadic – vibrant, contrastant, vesel, energizant

  • Tetradic – intens dar echilibrat în culori calde și reci La toate aceste combinații se pot adăuga nuanțe neutre – bejuri, ocruri și non-culori – griuri, alb, negru sau metalice – auriu, argintiu, cupru, bronz. Iar culorile pot fi alese în nuanțe și tonuri diferite, făcând ca opțiunile să fie infinite. Cum se alege Paleta Cromatică În funcție de preferințe – Ce se potrivește cu culorile preferate? Ce atmosferă ne dorim – calmă, elegantă (paletă monocromă sau analog, neutre, non-culori, metalice) sau energizantă, veselă (contraste complementare, triadic, tetradic)? - sau inspirate de imagini preferate (locuri din jurul lumii, animale, opere de artă) După tema aleasă – Ce culori inspiră tema aleasă pentru eveniment? Clasice sau moderne? Pastelate sau intense? Paletă subtilă sau policromie? După anotimp – Ce se potrivește în anotimpul în care are loc evenimentul? Se potrivesc cu atmosfera pe care o dorim? Cu tema? În funcție de decorul locației – Ce se potrivește cu culorile locației? Ne dorim ca decorul nostru să fie contrastant sau în ton cu aceste culori? Alegerea unei palete cromatice e foarte importantă pentru aspectul unitar al unui eveniment. Culorile influențează atmosfera și determină alegerile altor elemente ale evenimentului (papetăria, decorul și florile, uneori deserturile, câteodată chiar și locația). Pe pagina de pinterest TheEventBoutique-Inspiration veți găsi palete cromatice pentru inspirație, categorisite după culorile predominante.


 

Ar mai putea să vă intereseze și articolele despre Inspirație pentru Nuntă în Albastru, Galben, Oranj, Verde, Roșu, Roz, Mov

 

1,244 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page